Zonnepanelen
Op het platte dak zijn 44 zonnepanelen gemonteerd, Schüco, met een piekopbrengst van ruim 6.000W. Dit zijn dunfoliepanelen. Deze panelen liggen vlakker
op het dak en hebben bij diffuus licht op bewolkte dagen een hoger rendement. De panelen kunnen eventueel ook in oost-west richting worden gelegd. Door de vlakke ligging op het platte dak van de eerste verdieping zijn ze
onzichtbaar wanneer je naar ons huis kijkt, de architectuur wordt niet
verstoord.
Op de zonnepaneleninstallatie is een datalogger aangesloten. Deze SMA Datalogger verwerkt de gegevens van de omvormers gelijktijdig.
Met een touchscreen is de gegevensvisualisatie van de zonopbrengsten mogelijk
en wordt de status van het eigen verbruik weergegeven. Om het rendement
van eigen verbruik
te vergroten, bestaat de mogelijkheid om stroomverbruikers bij actueel hoge
stroomopbrengsten automatisch door de SMA Sunalyzer in te laten schakelen. Alle data is met de computer uit te lezen.Warmteterugwinning en balansventilatie
Hier wordt een Paul Novus 450 WTW systeem met balansventilatie toegepast met een rendement van maar liefst 93%. Dit systeem is aangevuld met een enthalpiefilter (vochtterugwinning) om de vochtigheidsgraad in het huis optimaal te houden (het voorkomen van droge lucht).Het WTW/balansventilatiesysteem is aangevuld met een sole defroster. Dit is een 160 meter buis gevuld met glycol die op 120 centimeter diepte in de tuin is aangelegd en aangesloten is op een bodemwarmtewisselaar die in de winter de buitenlucht voorverwarmt en deze in de zomer afkoelt, alvorens de lucht de woning binnen te brengen. Dit betekent energiebesparing in de winter (de lucht wordt voorverwarmd het huis ingebracht) en koeling in de zomer (de lucht wordt gekoeld het huis ingebracht).
Het gehele systeem kan geïnspecteerd en bestuurd worden met een touch screen display.
Zonnecollectoren, warm water, vloerverwarming
Voor het verwarmen van het tapwater en het opwekken van warm water wordt
gebruik gemaakt van Schüco collectoren van de premium-lijn. Deze collectoren
blinken uit door hoge capaciteiten en veelzijdige mogelijkheden. Met een totaal geïnstalleerd oppervlak van bijna 6m² wordt een zonnerendement van topkwaliteit
geleverd. De opgevangen warmte wordt bewaard in een opslagreservoir van ca. 750 liter voor warm water met aanvullende verwarmingsondersteuning. Het warme water wordt gebruikt voor huishoudelijke doeleinden en voor de lage temperatuur
vloerverwarming. De temperatuur kan in iedere ruimte met touch schakelaars apart worden geregeld, de regeling voor de vloerverwarming is ook aangesloten op het KNX gebaseerde domoticasysteem.
Recuperatie regenwater
Om bewust om te gaan met water is gekozen voor een Plantin vlaktank van Otto Graf (specialisten voor hergebruik van regenwater). Het regenwaterreservoir heeft een totale inhoud van 8.000 liter en is ingegraven in de tuin. Al het
regenwater dat op het dak valt wordt opgevangen en naar deze tank gevoerd. Het
regenwater wordt gebruikt voor besproeiing van de tuin, wassen van de auto en
toiletspoeling. Wanneer de tank vol is en het blijft regenen, dan wordt het
overtollige water middels infiltratietunnels in de bodem afgevoerd.
Het tanksysteem is uitgerust met een drijvende pomp en speciale filters om het regenwater te filteren voordat het in de tank terechtkomt. Een digitale regelunit is in de woning geplaatst en bestuurt het geheel, waarbij een automatische herkenning aangeeft of er voldoende regenwater in de tank aanwezig is. Is dit niet het geval, dan wordt automatisch op drinkwater overgeschakeld.
Ledverlichting, huisautomatisering
Gekozen is om alle verlichting (spots, achtergrond, muur, buiten) als zeer energiezuinige ledverlichting uit te voeren. In diverse ruimtes in het huis wordt het licht
automatisch aan- en uitgeschakeld, afhankelijk van de aanwezigheid van mensen in
de ruimte.Vrijwel alle ledverlichting is dimbaar uitgevoerd. Bediening van verlichting in de ruimtes gebeurt met touch panels.
Alle verlichting is aangesloten op een KNX gebaseerd domoticasysteem. Hiermee zijn alle afzonderlijke elektrische installaties centraal te besturen en beheren, dit levert gemak, veiligheid en efficiency. Zo kunnen we per vertrek de verwarming sturen en verlichtingscenes regelen. Zonwering wordt automatisch gestuurd om de zonnewarmte maximaal te benutten. De bediening van de domotica gebeurt met een iPad of iPhone, eventueel ook buitenshuis.Zoninval optimaal benut
Dankzij de grote raamoppervlakken gericht op het zuiden, wordt in de winter,
bij laagstaande zon, optimaal gebruik gemaakt van de instraling van zonnewarmte.
In de zomer, wanneer de zon hoger aan de hemel staat, wordt de zonnewarmte, zowel beneden als boven, buitengehouden door de overkapping van de loggia op de eerste verdieping.
Tegelijk ontstaat onder de loggia een schaduwrijke zitplaats in de achtertuin.
Door de architectuur van het huis is de noodzaak voor zonneschermen (screens) minimaal. Op enkele plekken zijn, via domotica te besturen, screens gebruikt, om
in de vroege ochtend of late avond te grote zoninval te voorkomen.Drievoudige beglazing
De ramen bestaan uit drievoudige beglazing met een edelgasvulling. Om er voor te zorgen dat zonnestralingswarmte wel naar binnen kan, maar niet naar buiten wegvloeit, is glas voorzien van een onzichtbare en flinterdunne zilverfolie.
De kozijnen zijn extra geïsoleerd en voorzien van dubbele kierdichting bij de draaiende delen. Naast de ramen en de kozijnen zijn ook de buitendeuren voorzien van een geïsoleerde paneelvulling.Isomax houtskeletbouw
basis van het huis is een Isomax Passiefhuis. Dit is een zeer energiezuinig houtskeletbouwconcept dat zich kenmerkt door een zeer aangenaam binnenklimaat in combinatie met een laag energieverbruik. Voor de verwarming van de ruimtes is jaarlijks maximaal 15 kWh per m3 woonoppervlak nodig. Dit staat gelijk aan 1½ m3 gas per m2 woonoppervlak. De uitzonderlijke energieprestatie is voornamelijk te danken aan een slimme combinatie van: compact ontwerp met veel glas op het zuiden en de kierdichte schil met hoogwaardige isolatie in kap, vloer en wandconstructie. In de wanden (Rc 9,38) en in het dak (Rc 9,81) is ca. 40 cm (!) isolatie verwerkt.Centraal stofzuigsysteem
Luchtkwaliteit in ons passiefhuis vinden we heel belangrijk. Natuurlijk zorgt de geconditioneerde balansventilatie voor een prima binnenklimaat, maar een centraal stofzuigsysteem voegt daar nog wat extra aan toe. Stofzuigen met een traditionele stofzuiger blaast de lucht direct weer terug in de ruimte. Eventuele fijnstof verdwijnt niet, hoe goed de nieuwe stofzuigers ook zijn.
Een centraal stofzuigsysteem werkt anders. De lucht wordt niet in dezelfde ruimte uitgeblazen, maar afgevoerd naar de garage: via een centrale stofzuiger. Los van minder stof, is ook het geluid minder: het centrale systeem staat immers in een aparte ruimte. In de woonruimtes zelf is niet meer nodig dan een aansluiting voor de slang van het systeem: een lichte stofzuigslang van zo'n 10 meter. Geen gesleep met een stofzuiger, geen de kans op krassen op de vloer.
Allemaal goede tips en ideeen! In de 3d schets staan de zonnepanelen iets omhoog. Is dat in de huidige situatie ook zo, of liggen de Schuco panelen mooi vlak?
BeantwoordenVerwijderenPassief wonen is natuurlijk goed voor ons allen, maar vaak toch kostbaar in installatie en aanschaf. In hoeveel jaar hebben jullie de investering eruit gehaald?
Ga zo door!
@Rogier: De 3d schets is gemaakt voordat de definitieve keuze voor de soort zonnepanelen was gemaakt. De dunne film panelen liggen onder een hoek van 5 graden op het dak, bijna vlak dus.
BeantwoordenVerwijderenDe terugverdientijd was geen uitgangspunt bij onze keuze van energiebesparing en -techniek. We hebben gekozen wat we mooi en toepasselijk vonden. Als we het in 10 jaar terugverdienen is dat mooi meegenomen.
Geweldig, wat een prachtig huis en slimme oplossingen! Ik lees dat jullie geen aardgas-aansluiting hebben. Hoe gaat dit dan in de winter, als het later licht wordt en eerder donker? Je hebt dan juist de meeste warmte nodig, niet alleen de vloeren, maar ook als tapwaterpunten. Kan dat wel zonder bijverwarming? Of hebben jullie dat weer anders opgelost?
BeantwoordenVerwijderenHartelijke groet,
Margriet Twisterling
@Twist-blog/Margriet: Wij hebben geen aardgasaansluiting, maar wel een elektriciteitsaansluiting. Voor hoe het dan werkt: vraag er op de open dag (25 mei) naar, dan kunnen we je er alles van vertellen.
BeantwoordenVerwijderenZiet er gaaf uit en ook het concept spreekt me erg aan. Hebben jullie toevallig enig idee of de technieken die jullie gebruiken ook in bestaande woningen (in casu een jaren '30 woning) toepasbaar zijn?
BeantwoordenVerwijderenMet vriendelijke groeten,
Niels Claessens
@Niels Claessens: Dank voor het compliment. Sommige techniek is ongetwijfeld toepasbaar: zonnepanelen kunnen altijd achteraf geplaatst worden. Ander kan niet: een bestaand huis achteraf kierdicht maken lijkt me onmogelijk, c.q. ongewenst, zoninval veranderen gaat vast ook niet lukken. Misschien een energiecoach raadplegen?
BeantwoordenVerwijderenEcht een heel mooi allemaal!
BeantwoordenVerwijderenWij zijn een jong stel uit Almere en wij zijn ook bijzonder geïnteresseerd in het zelf bouwen met een isomax constructie.
Komt er in de toekomst nog een open dag?
@Steven: Ongetwijfeld volgt er in 2014 nog een keer een open dag. Er zijn diverse cycli waar wij regelmatig aan meedoen, zoals duurzame huizen route, passiefhuizen dag. We weten alleen nog niet wanneer.
BeantwoordenVerwijderenIk zal het in de gaten houden.
VerwijderenGoedemiddag,
BeantwoordenVerwijderenHeel bijzonder om te zien. Wij hebben ook het grote voorrecht onze eigen woning te mogen bouwen en zijn ons ook druk aan het oriënteren. Energieneutraal zou mooi zijn ... warmte- koudeopslag + eventueel een boiler of kleine ketel om de pieken op te vangen. In ons hele huis komt vloerverwarming en op 't dak (zuiden) zonnepanelen. Jullie huis lijkt ook groot ... hebben jullie bron in de grond? Zouden jullie iets wilen delen qua kosten? Aankoop + installatie? Hoe bevalt het? Als er in 2014 een open dag komt, houd ik me ook aanbevolen. Antwoord mag ook gemaild worden: heidi_van_wakeren@hotmail.com Bedankt!
@Heidi. Dank voor de reactie en de vragen. Het huis bevalt ons uitstekend, het is iedere keer weer "thuiskomen"
VerwijderenOm een aantal te beantwoorden.
Ons huis heeft een totale inhoud van ca 1.000m3, incl. de garage, los daarvan ca 800m3.
We hebben geen bron in de grond, wel een sole defroster (grond warmte/koelte systeem), zie hierboven.
Kosten: meer in algemene termen een eigen huis bouwen (excl. grond) kost iets in de reeks tussen EUR 300-EUR 750 per m3, afhankelijk van de uitvoeringsvorm. Ons huis zit mooi in die reeks. De totale energie installatie heeft ons ca 15% van de prijs van het huis gekost, maar we hebben ook bespaart, bv door geen aardgasaansluiting en CV ketel meer te hebben.
Bedankt voor jullie reactie! Goed te horen dat het huis zo bevalt. De inhoud van onze woningen komt aardig overeen. Weten jullie zo wat het wezenlijke verschil is tussen een warmte/koude opslag of als aanvulling de sole defroster? Ons idee is om sowieso met WTW units te werken + zonnepanelen (overal vloerverwarming) en waarschijnlijk een boiler om de pieken op te vangen (zijn gezin met 4 kinderen - gelijktijdig douchen zou fijn zijn). Wij overwegen ook nog een Vaillant hybride systeem (gecombineerd met hr-ketel). Misschien kunnen jullie ons een stapje verder helpen. Ga 't weekend zeker naar de tv-opname kijken. Groet, Heidi
BeantwoordenVerwijderen@Heidi: onze techniek staat hierboven uitgewerkt. Wij hebben een warmwater boiler van 750l. Geen aardgas, dus geen ketel. Wel zonnecollectoren voor warm water opwekken, waarbij de boiler dus de wamte"accu" is. Sole defroster werkt in combinatie met WTW systeem (minder koude lucht naar binnen in de winter, minder warme lucht naar binnen in de zomer).
VerwijderenIk begrijp dat de sole defroster in combinatie is met de WTW unit, maar ik vraag me af wat het verschil is ten opzichte van een warmtepomp (heeft nl. dezelfde functie) maar is erg prijzig in aanschaf (zeker voor een grote woning).
BeantwoordenVerwijderenWarmtepomp is voor water (zonnecollectoren, boiler, vloerverwarming) en maakt eventueel van 1KW elektriciteit 3-4KW warm water (als er geen zon is voor de collectoren), de sole defroster is er alleen voor de voorbewerking van de ventilatielucht.
VerwijderenLeuke site. Maar de argumentatie voor een centraal stofzuig systeem vind ik echt krom.
BeantwoordenVerwijderenTen eerste heb je in passief huis bijna geen stof want je binnenkomende lucht wordt gefilterd.
Ten 2e ga je in plaats van lucht circuleren met je stofzuiger - onder toevoeging van een beetje warmte - een enorme hoop warme lucht uit je passief huis zuigen en naar buiten blazen !!
Zeg dan gewoon dat je geen herrie wil en geen gesleep. Maar het hoort niet echt in een passiefhuis thuis.
@Thorwald: ik denk niet dat je het helemaal begriijpt. 1. Ook in een passiefhuis is er stof, het is geen hermetische afsluiting. 2. De lucht wordt niet naar buiten geblazen, maar komt in de garage uit, er gaat dus geen warmte verloren. 3. Een stofzuigsysteem is effectiever dan een gewone stofzuiger, bv de motor is maar 1.500 watt en dat is minder dan de meeste gewone stofzuigers, die vaak meer dan 2.000 watt verbruiken.
VerwijderenEen stofzuigsysteem is geen noodzaak, maar zeker iets dat in een energieneutraal passiefhuis níet misstaat.
Ziet er heel goed uit zeg! Wij hebben hier en daar in ons huis ook wel rekening gehouden met een paar van deze punten maar lang niet allemaal! Waar ik toch wel erg blij mee ben is ons stofzuigsysteem. Dat scheelt echt een hoop gehannes met een stofzuiger én de luchtkwaliteit is een stuk beter. Ik ben alergisch voor huisstofmijt en ik merk aanzienlijk verschil gelukkig, echt een aanrader!
BeantwoordenVerwijderenJullie zijn inmiddels een paar jaar verder en een ervaring rijker. Zijn er dingen waarvan jullie achteraf zeggen het beter anders te doen, kortom: hebben jullie realistische en tevens praktische raadgevingen voor mensen die eenzelfde project willen starten?
BeantwoordenVerwijderenEigenlijk hebben we van weinig dingen spijt of valt het tegen. Ons huis is zeer comfortabel, prima temperatuur, uitstekend geïsoleerd (ook qua geluid).
BeantwoordenVerwijderenVan enkele dingen weten we niet hoeveel besparing opleveren, bv de sole defroster. De extra zonnepanelen die we later hebben geplaatst, waren absoluut nodig om energieneutraal te worden, de eerste set was onvoldoende. Misschien dat hedendaagse zonnepanelen zoveel beter rendement leveren dat de noodzaak minder wordt voor extra panelen.
Het enige is dat het op een erg zonnige dag in de winter warm kan worden in de woonkamer, 24-25 is niet uitzonderlijk. We hebben rolgordijnen binnen, die gedeeltelijk sluiten helpt prima, maar screens aan de buitenzijden was waarschijnlijk beter geweest. NB In de zomer is er geen probleem, omdat de zon dan hoger staat en de loggia voor schaduw in de woonkamer zorgt.
We kunnen iedereen aanraden om een energieneutraal passiefhuis te maken!
VerwijderenBeste, Inspirerende site. Vraag: Wat voor kozijnen hebben jullie gekozen. Toch gekozen voor aluminium ivm de grootte vd puien? Misschien ook het merk en hoe ze bevallen. Dank. Frans Verweij
BeantwoordenVerwijderenEen wat late reactie ivm vakantie. Wij hebben Weru kozijnen in de Afino Top uitvoering: dat is kunststof met een aluminium buitenschil/toplaag, waardoor er een mooie combinatie komt van isolatie en volledig onderhoudsvrij. Weersinvloeden hebben geen effect meer op de kozijnen. Bovendien konden we daarmee een volledig eigen kleur kozijn kiezen.
VerwijderenEen fraaie woning! wij hebben ook een passiefwoning met de Paul 450 WTW, maar zonder enthalpiefilter. Hoe bevalt dit filter jullie? Wordt de inblaaslucht hiermee niet teveel afgekoeld? Ik ben benieuwd naar jullie reactie (naar johan @ v dstoel.nl).
BeantwoordenVerwijderenMvg
Wij vinden de sole defroster weinig effect hebben op de luchttemperatuur (koeling) in huis in de zomer.
VerwijderenOngetwijfeld bespaart het energie in de winter als het buiten kouder is dan 7 graden doordat de lucht wordt opgewarmd tot 12-14 graden voordat het het huis binnenkomt, maar het kan zeker geen dienst doen als serieuze air conditioning in de zomer.
Beste Ernst Peter en Hermine, leuk om jullie ervaringen te lezen! Ik ben me aan het orienteren om in de toekomst een dergelijke project uit te voeren.
BeantwoordenVerwijderenHebben jullie nog interessante sites, beurzen of boeken die ik zou kunnen gebruiken om me verder te verdiepen?
Alvast bedankt
Als eerste: graag een naam vermelden, wij zijn open, van reageerders stellen we het op prijs als die het ook zijn.
VerwijderenEr zijn diverse websites voor duurzame huizen, bijvoorbeeld http://www.duurzameburen.nl/. Of volg eens een duurzame huizen route (duurzamehuizenroute.nl/).