zondag 10 december 2017

Perikelen met energie naar binnen brengen

In de afgelopen maanden, na de installatie van de nieuwe warmtepomp hebben we de nodige problemen gehad:
  • De circulatie van warm tapwater in de ochtend of avond werkte niet
  • De zonnecollectoren absordeerden de zonnewarmte en werden warm, maar brachten die warmte niet naar de boiler
  • De warmtepomp was druk aan het werk, maar bracht onvoldoende warmte naar vloerverwarming
En in aanvulling daarop: de nieuwe warmtepomp maakt in zijn configuratie geen gebruik van de warmte die de zonnecollectoren in de boiler stoppen.

Kortom: de nodige perikelen. Laat ik ze kort toelichten.

Geen circulatie warm tapwater

Dit probleem is opgelost door een bijgewerkte versie van de software die in de warmtepomp zit. De leverancier Renko is langsgeweest en heeft de versie bijgewerkt tot de meest recente software versie. Daarmee hebben we ook toegang tot alle warmtepomp instellingen via een webtoepassing. Handig.

Zonnecollectoren leveren warmte niet af

Dit is opgelost door het zonnecollectoren circuit te "spoelen". Blijkbaar was er ergens bovenin het leidingcircuit wat lucht samengekomen, waardoor de pomp beneden wel draaide in een poging de opgewekte zonnewarmte naar beneden te brengen, maar stroomde koelvloeistof niet door de leidingen.
Kortom: geen warmte naar de boiler, maar nu opgelost.

Geen warmte naar de vloerverwarming

Dit is pas naar voren gekomen toen het de afgelopen periode kouder werd. De warmtepomp draaide wel, maar er kwam heel weinig warmte in de vloerverwarming. En daardoor werd het wel fris in huis (17-18gr). Na gedegen onderzoek door de leverancier bleek de stikstofvulling van de warmtepomp (af fabriek gevuld op 40 bar) niet voldoende. Dit is verholpen door de warmtepomp opnieuw met stikstof te vullen.
Probleem dus opgelost.

Zonneboiler warmte ook voor verwarming

Momenteel maakt ons systeem voor de vloerverwarming geen gebruik van de warmte die in de zonnecollectoren wordt gevangen. Hiervoor moet onze nieuwe warmtepompinstallatie verder worden aangevuld: er moet een extra mengklep, menggroep en vat worden geïnstalleerd. De leverancier was "vergeten" dat de oude warmtepomp het standaard had ingebouwd, terwijl de nieuwe warmtepomp dat niet heeft.
De installatie van deze nieuwe componenten moet nog gebeuren.

Samengevat

Perikelen en onvolkomenheden, die vooral veroorzaakt zijn door de vervanging van de warmtepomp. Problemeen die stuk voor stuk opgelost worden met medewerking van de leverancier.

2 opmerkingen: