woensdag 19 juli 2017

Warmtepomp vervangen door een nieuwer type

We hebben er een lang tijd over nagedacht, maar gisteren is ons besluit van ongeveer een jaar geleden geëffectueerd: we hebben onze warmtepomp vervangen door een nieuw type. Een stevige investering (de oude pomp is in één keer afgeschreven en niets meer waard), maar toch gedaan.

Waarom een nieuwe warmtepomp?

Onze besluit om vroegtijdig de warmtepomp te vervangen is in drie redenen, in volgorde van prioriteit, samen te vatten:
  • Koelfunctie
  • Aansluiting op het netwerk
  • Aansluiting op de domotica

Koelfunctie

Na meer dan 4 jaar in ons huis te wonen, bleven we met de klacht dat het in de zomer te warm kan blijven in huis. Overdag is dat niet zo erg, maar in de nacht is een temperatuur in de slaapkamer van 25 graden of meer niet lekker.
Door de uitstekende isolatie koelt het in huis in de nacht nauwelijks af. Dat is prima in koudere tijden, maar op erg zonnige dagen gaat dat tegenwerken, ondanks een open deur in de nacht, screens overdag dicht voor het buitenhouden van de zon.
De oude waterpomp had geen koelfunctie en was ook niet uit te breiden met een koelfunctie(de warmtepomp logica is grotendeels software met updates), ondanks de uitstekende pogingen van onze aannemer en een persoon van de distributeur in Nederland. Natuurlijk was de pomp na vier jaar niet afgeschreven, maar toch, comfort is voor ons belangrijk.

De ontwikkeling van warmtepompen lijkt op die van mobiele telefoons

De ontwikkeling met warmtepompen gaat snel, het lijkt wel op de ontwikkeling bij mobiele telefoons. Na een jaar zijn er nieuwe exemplaren op de markt die beter zijn, meer kunnen, kleiner zijn en voor dezelfde prijs te koop.Kun je nagaan wat er in 4-5 jaar aan ontwikkeling is.
Dat is zuur als je al een tijdje een pomp hebt en je gaat achterlopen, maar mooi als je een nieuwe aanschaft.

Netwerk aansluiting

De toevoeging van de koelfunctie was voor ons het belangrijkste argument, maar het bijkomende voordeel is dat de nieuwe pomp ook een geïntegreerde (ethernet) netwerk aansluiting heeft en ook aan het internet gehangen kan worden (achter onze goed beveiligde router, dan dan weer wel).
Ik moet nog wat stekkers, hub en kabel kopen en ons interne netwerk configureren, maar dan kunnen we overal op de wereld (waar we een internet aansluiting hebben), het functioneren van de warmtepomp controleren, bijstellen. Als klap op de vuurpijl kan de fabrikant van de warmtepomp (Remko) ook op afstand controlewerk uitvoeren.

Domotica integratie

Komende periode heb ik overleg met onze domotica leverancier (Meerdan) om de functionaliteit van de aansturing van de warmtepomp ook in de domotica op te nemen. Het hele huis besturen vanaf één plek: verlichting, screens, temperatuur, vijverinstallatie, tuinsproeiers, enz.

Techniek dient de mens!

1 opmerking:

  1. Hallo Ernst Peter en Hermine, leuk om deze site tegen te komen en te lezen. Wij zijn ons nu -met een kaveloptie in de hand- aan het orienteren hoe een passief energiepluswoning te bouwen, zonder gasaansluiting. En we hebben daarom veel aan jullie ervaringen (incl beslommeringen). Mooie punten om op te letten bij de vele te maken keuzes. Ga zo door en bedankt voor het delen!
    Wij delen onze ervaringen in een blog op www.ecozonnewoning.nl
    (p.s. ik probeer niet anoniem te reageren maar bij het intypen staat wel helaas Unknown bij mijn ingelogde google-account).
    Groet, André - ecozonnewoning

    BeantwoordenVerwijderen