zaterdag 2 januari 2016

Verdien je de investering in energiebesparing terug?

Meer dan eens wordt mij de vraag gesteld: "Verdien je de investering in al die energiebesparende maatregelen terug?"

En mijn antwoord daarop is even simpel als eenvoudig: "Dat weten we niet en maakt ons ook niet zoveel uit".

Klikt dat raar?

Misschien, maar nu heb ik voor u een aantal aanvullende vragen:
  • Als u een nieuw bed koopt, vraagt u zich dan af: Verdien ik dit terug?
  • Of als een een nieuwe mobiele telefoon koopt en twijfelt tussen de verschillende modellen en opties: vraagt u zich dan af: Verdien ik dit terug?
  • Of als een een nieuwe auto koopt: vraagt u zich dan in het kezen van de kleur, metallic lak of niet, de maat van de wielen, de soort bekleding en andere opties af: Verdien ik dit terug?
En zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan. 
Ik kan mij niet voorstellen dat u zich bij één van die aanschaffen zich afvraagt of u het terugverdient of niet. U heeft een bepaald budget, weegt de verschillende mogelijkheden af en koopt het product of de oplossing, omdat u het noodzakelijk acht, mooi vindt, leuk vindt en meer van dat soort overwegingen. 
De vraag of u het terugverdient komt hierbij in het geheel niet aan de orde.

Het gaat dus niet om terugverdienen

In een keuze voor energiebesparende maatregelen hebben wij ons nooit en te nimmer afgevraagd of het de investering waard was. Wij hadden voor ons nieuwe huis een bepaald budget voor ogen en hebben zaken gekozen die we mooi vinden, handig, nuttig, aantrekkelijk, uitdagend, makkelijk, aansprekend, enz. En natuurlijk onderliggend: past het in ons totale budget. Maar nimmer bij een keuze gedacht: verdienen we het terug?
Natuurlijk is dat onze keuze geweest en kan iedereen dat voor zichzelf bepalen. Maar principieel zijn wij tegen een keuze voor energiebesparende maatregelen die louter en alleen op terugverdienen is gebaseerd. Lees de vragen in de vorige paragraaf nog maar een keer door.

Maar wat kost dat dan allemaal?

We hebben niet alle onderdelen los begroot en afgerekend, maar om een indruk te geven: al onze maatregelen hebben ons huis ca. 10% duurder gemaakt. En met dat extra budget hadden wij rekening gehouden. Ongetwijfeld is het makkelijker de maatregelen in een nieuw huis te verwerken en kost het wat meer bij een bestaand huis, maar besef dan steeds dat het meer is dan geld en terugverdienen.

Het resultaat? 

Een zeer comfortabel huis, geen enkele tocht, heerlijk warme vloeren en muren, ongelofelijk goed geïsoleerd, ook qua geluid en heerlijk licht met al die grote ramen. Een comfort dat we niet op een traditionele manier hadden kunnen bereiken. En puntje bij paaltje ook nog eens energieneutraal.

Ons advies daarom: kies niet voor primair voor terugverdienen, maar maak uw keuze voor energiebesparende maatregelen aan de hand van uw budget en wat u aanspreekt. Zoals u dat ook voor andere aankopen doet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten