En als ik geheel schrijf dan ik eigenlijk beter schrijven: op het elektriciteitsverbruik, want dat is de enige energie die we van buitenaf betrekken.
Energieverbruik gedurende de dag
Om het energieverbruik gedurende de gehele dag te meten, maken we gebruik van de Qurrent Qbox. Iedere 15 minuten wordt het elektriciteitsverbruik vastgelegd en kunnen we op iPad, smartphone of PC het totale energieverbruik bekijken.
Zo dag dat eruit op zondag de 28e:
Heel goed zichtbaar is het stroomgebruik gedurende een rustperiode: de nacht. Tja, we hebben balansventilatie, een vriezer, internetaansluiting (modem, router). mobiele telefoons, enz. Kortom: er is altijd wel elektriciteitsverbruik, ook als we niets doen.
- Zo rond 6 uur gaat de warmtepomp aan de slag om water (verder) op te warmen: voor onze normale warme water (douche, bad) en als basis voor de lage temperatuur vloerverwarming.
- Tussen 9 en 10 uur wordt warmwater voor douche gebruikt.
- Rond 10 uur begint de zon te schijnen en dat zie je direct terug in het verminderen van elektriciteitsverbruik: de zonnecollectoren warmen op en nemen de taak over om de vloerverwarming aan te sturen en tegelijk wordt er (een kleine beetje) stroom opgewekt in de zonnepanelen.
- Dat gaat zo door tot het einde van de middag, dan gebruiken we de Qooker voor kokend water (stroomverbruik).
- Tenslotte is er in de avond nog een piek wanneer we de afwasmachine aanzetten en de warmtepomp het warmwater nog wat verder opwarmt (ik heb de boiler op 49 graden gewenste temperatuur ingesteld), zodat we lekker kunnen douchen.
Elektriciteitsopwekking gedurende dag
De dagen zijn kort, de zon staat laag, dus echt veel elektriciteit wekken de zonnepanelen niet op. Om de prestatie van de zonnepanelen te meten maken we gebruik van SMA Sunny webbox, gecombineerd met Sunny Portal. Hier kunnen alle details zien van de elektriciteitsopwekking.
Zo dag dat eruit op zondag de 28e:
Gedurende de gehele dag is net iets meer dan 4kW opgewekt: niet erg veel, want op de betere (langere lente- of zomerdagen) produceren we meer dan 35kW, maar beter iets dan niets.
Het resterende verbruik (wat we van het net hebben betrokken) was iets van 30kW, kortom een hoeveelheid die we in de zomer moeten gaan compenseren.
Geweldig interessant blog, heel mooi huis, ontzettend leerzaam om te lezen allemaal. Ferry en ik hebben zojuist een kavel gekocht in Heerde en hebben het plan om hier ook een passief huis op te bouwen. We zitten boordevol vragen, stromen over eigenlijk, waar te beginnen..... We zouden dolgraag nog meer antwoorden krijgen. Hoe zijn jullie begonnen? Hoe vindt je de juiste architect?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Simone
@Simone: bij ons startte het niet met het vinden van een architect, maar met het vinden van de juiste aannemer. Passiefhuizen bouwen is een vak waarmee niet iedere aannemer (die immers het huis daadwerkelijk raliseert) ervaring mee heeft. Wij kozen een aannemer die alleen maar energiezuinige huizen bouwt en via hun de architect.
VerwijderenMaar als jullie meer belangstelling hebben, kom gerust een keertje langs, Heerde is om de hoek...
Ik ben op zoek naar het gemiddelde stroomgebruik van een gemiddelde woning, op een winterdag, lentedag, zomerdag en herfstdag. Ik kan op www echter (bijna) niets vinden. Jullie blog is één van de weinige die daar wat info over verschaft, maar die is "vervuilt" met de vermogensopwekking.
BeantwoordenVerwijderenHeb jij hier meer info over? Ik wil namelijk zonnepanelen aanschaffen, maar ik wil zoveel mogelijk de stroom die ik opwek zelf direct kunnen gebruiken. Daarvoor wil ik de meest optimale stand van de panelen op mijn plat dak bepalen - hoewel de totale energieopwekking dan wel iets minder is. Het is hiervoor noodzakelijk om mijn gemiddelde stroomverbruik per minuut/kwartier/uur te kennen.
@Camiel. Interessante vraag, maar 1 die volgens mij niet eenduidig te beantwoorden is.
BeantwoordenVerwijderenHet gemiddelde verbruik kan zelf op eenzelfde dag/maand in verschillende jaren sterk variëren, bijvoorbeeld vergelijk een koude maand februari versus een warme maand februari in een ander jaar. Het energieverbruik (bv agv warmtepomp) zal sterk verschillend zijn voor deze zelfde maanden.
Een gewoon huishouden verbruikt "normaal" 3.500kWu per jaar = 10kWh/dag. All electric wijzigt het drastisch: elektrisch koken, warmtepomp etc. alles verbruikt nu elektriciteit. Ik denk dat wij op 8.000kWu/jaar zitten en dat wekken wij ook op: zomermaanden: 80%, wintermaanden 20%, terwijl energiebehoefte vaak omgekeerd is.
Kortom: zonder serieuze (lange termijn?) buffering is alles zelf verbruiken lastig te realiseren. Wellicht dat waterstofgeneratie in de toekomst voor dit soort buffering kan zorgen.