zondag 8 juni 2014

Vloerkoeling en screens

Het regelen van de warmte in huis

Afgelopen week is onze vloerkoeling geactiveerd. Zoals we al eerder schreven, waren er wat kinderziektes in alle techniek die we in huis hebben. Geen massale problemen, meer kleine ongemakken. En met assistentie van onze nimmer aflatende aannemer bereiken we langzamerhand een eindsituatie waarin alles werkt zoals we voor ogen hadden.

Extra screens

Een paar zaken staan nog in bestelling, met als belangrijkste een set extra screens op de zuidzijde voor de bovenverdieping en horren voor de schuifdeuren.
De screens hadden we wij de bouw al voorzien, maar niet direct aangeschaft. De voorbereiding voor aansluiting was al wel in de elektrische installatie en domotica getroffen.
We hebben het een jaartje aangekeken om te bepalen of deze screens wel echt nodig waren, maar we zijn tot de conclusie gekomen dat ze toch gewenst zijn. Als de zon in de winter op een onbewolkte dag naar hartenlust schijnt, heeft ons huis geen verdere verwarming nodig en dat is mooi. Maar doordat de zon laag staat en ook in de slaapkamers ver naar binnen kan schijnen, kan daar de temperatuur tot 23-25 graden oplopen. En dat is minder prettig. Goede screens aan de buitenzijde voorkomt dat, dus deze staan nu in bestelling.

Vloerkoeling

Om de temperatuur in de zomer in ons huis optimaal de controleren, hebben we ook een extra optie in ons warmtepompsysteem geactiveerd: vloerkoeling. Door de fantastische isolatie blijft ons huis warm en geriefelijk in de winter, zonder dat we veel hoeven te verwarmen, want het huis houdt de warmte zelf vast. Maar op zonnige warme dagen duurt het ons te lang voordat de warmte uit het huis is verdwenen, zelfs als we de ventilatie een standje hoger zetten.
Met de activering van de vloerkoeling krijgen we hier beter grip op. De warmtepomp haalt dan de warmte uit het huis en slaat deze zoveel als mogelijk op in onze warmwaterboiler of voert deze af naar buiten. Afgelopen donderdag is de koelfunctie geactiveerd. En van deze koeling hebben we in de afgelopen warme dagen goed geprofiteerd: de vloer wordt tot ruime onder de 20 graden gekoeld en dat is goed te voelen.
Vloerkoeling geactiveerd
Natuurlijk kost deze functie elektrische energie en bestaat de kans dat we nog wat extra zonnepanelen gaan aanschaffen om dit te compenseren. We kijken het even aan en beslissen later.


Tot op heden bevalt het huis ons meer dan prima.
Het is, zeker als we bij mooi weer in de tuin zitten of eten, een permanent vakantiegevoel. Heerlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten