zondag 24 februari 2013

Oplevering en de eerste nacht

De eerste nacht in ons nieuwe huis. De afgelopen dagen zijn druk geweest, erg druk. Niet alleen omdat wij zelf met een gehuurde bus alle losse huisraad al hebben vervoerd, ook omdat er nog hard gewerkt is aan installatie, omrichting, kasten, vensterbanken en meer. Eigenlijk te druk.

De oplevering

Afgelopen vrijdag de formele oplevering. Enigszins terughoudend kwam de bouwkundig controleur van Vereniging Eigen Huis binnen stappen. "Wilt u echt vandaag de oplevering?" was zijn eerste vraag. Te veel spullen langs de kant, te veel mensen nog aan het werk en al veel huisraad in dozen opgestapeld. "Op deze wijze kan ik niet alles comtroleren, als u toch wilt opleveren is dat een keuze".
Tja, we hebben weinig keus, de huurwoning is 28 februari over en uit. Dus toch maar opleveren.
Het wordt een lange ronde, bijna 3 uur lopen we samen met de bouwkundig controleur van VEH, de aannemer, de installateur en de projectleider van de aannemer door, in en op ons huis. Diverse zaken worden genoteerd en moeten nog afgemaakt worden, verbeterd of aangepast.
Gedurende de rondgang wordt de stemming van de bouwkundig controleur beter. Van de aannemer krijgt hij toelichting op bijzonderheden van de woning en uitvoering. "De kier onder de deuren is te klein voor de balansventilatie" merkt hij op. "Dat klopt" zegt de aannemer, "maar de deuren hebben aangepaste constructie. Veel mensen vinden zo'n brede kier onder deur niet mooi. Dus wij hebben, samen met de timmerman, een deurpost bedacht die extra ventilatierranden heeft door de post heen. Voel maar hier aan de bovenkant". En ja hoor, daar zit extra ventilatieruimte, volledig in de post verwerkt. En zo volgen er nog meer zaken.
De bouwkundig controleur maakt driftig foto's van diverse onderdelen, installatie en bediening. "Dit zijn bijzondere dingen, die laat ik mijn studenten zien en dan moeten ze bepalen waarvoor het dient". Naast bouwkundig controleur is hij namelijk ook docent bouwkundige bedrijfskunde aan de Hogenschool van Amsterdam. En ons huis kent vele zaken die nieuw of bijzonder zijn.

De balans van de oplevering

Na bijna 3 uur wordt de balans opgemaakt. Zo'n 40 punten zijn genoteerd. Relatief veel, maar dat hadden we wel verwacht. Trots worden we wanneer de bouwkundig controleur opmerkt: "Wat heeft u een prachtig huis gerealiseerd, fraai uitgevoerd met mooie materialen, ik feliciteer u met het resultaat". Een ferme handdruk met alle betrokkenen bezegelt het eindresultaat.

Het huis is van ons

Met goed gevoel sluiten we deze fase af. Alle betalingen zijn gedaan. Het huis is van ons! Nu zorgen dat we alle spullen een plek geven. En dat kost nog wel even!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten